Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Yleistä syövästä

Terveystaloutta: Ravintolisiä sairaalapotilaille

Ruotsalaissyntyisen professori Tomas Philipsonin johtaman tutkimuksen aineistona oli yli miljoona sairaalahoidossa ollutta potilasta.

Tutkijat vertasivat ravintolisiä saaneita (n=580 004) ja ilman niitä hoidettuja potilaita (n=580 044). Kummassakin ryhmässä oli siis yhtä monta potilasta.

Ravintolisiä saaneet tarvitsivat sairaalahoitoa keskimäärin 8,6 vrk ja muut 10,9 vrk. Ero oli siis 2,3 vuorokautta, ja siitä koituneet säästöt (3 581 euroa, 21,6 % potilasta kohti) olivat merkittäviä.

Toisen uuden suurtutkimuksen mukaan joka seitsemäs potilas tulee uudelleen sairaalaan kuukauden kuluessa suuren leikkauksen jälkeen (Tsai ym. 2013).

Ravintolisät ovat edullisia ja niiden käyttö on hyvin kustannustehokasta, sanoo professori Philipson. Hän esitti tutkimuksen tulokset Leipzigissa European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) - kongressissa ja raportti julkaistaanAmerican Journal of Managed care –lehdessä (linkki alla).

Tutkimus on herättänyt suurta mielenkiintoa. "Erilaisista ravintotekijöiden puutteesta kärsivien potilaiden toipuminen on tavallista hitaampaa ja epätäydellisempää, ja heidän hoitonsa tulee kalliiksi", kommentoi South Hamptonin yliopiston kliinisen ravitsemustieteen professori Marinos Elia, joka on ollut Clinical Nutrition -lehden päätoimittaja.

Suun kautta annettava ravintolisähoito voi tutkitusti edistää potilaiden paranemista ja tuoda säästöjä, professori Elia lisää. Maailman johtavat asiantuntijat eivät siis suinkaan väheksy ravintolisähoidon merkitystä (kuten esimerkiksi suomalaisessa Lääkäriseura Duodecimissa, jossa ravintolisien käyttöä kutsutaan "uskomushoidoksi").
Tutkimus uutisoitiin 18. lokakuuta 2013 Sciende Daily -uutissivustolla.
_
*** Ylläpito poistanut linkin ***
Käyttäjäkokemuksia | 5.12.2014 klo 23:25:14
  • Terveystaloutta: Ravintolisiä sairaalapotilailleKäyttäjäkokemuksia
    5.12.2014 klo 23:25