Tämä on keskustelufoorumin arkisto, jonne on koottu keskustelut Syöpäjärjestöjen vanhoilta verkkosivuilta. Keskustelujen viestejä voi lukea, mutta viestejä ei pysty kirjoittamaan.Siirry uudelle keskustelufoorumille.

Miesten syövät

Sädehoito aloitettu

No nyt on päästy hoidon alkuun. Kolme kultajyvää oli etukäteen laitettu tähtäysmerkeiksi. TT-kuvauksessa kävin 2 kertaa varmuuden vuoksi (toisessa osin ongelmia). Alavatsalle ja rintalastaan tuli pienet tatuointipisteet tässä yhteydessä.
Hoitopaikkaan on puolen tunnin automatka, joka taittuu omalla autolla (Kela korvaa km mukaan). Hoitolaite on noin 2 vuotta vanha eli uusinta mallia. Henkilökunta vaikutti osaavalta.

Hoitopöydäle asetetutaan selälleen, pikkarit valutetaan vesirajalle ja pakaroiden alta pois. Hoitajat asettelee potilaan tuuppien makuulavitsaa eteen-sivulle-taakse. Kohdistaen jostain tulevat laservalot lonkkiin, joihin myös tulee merkit. Laser viiva laitetaan kulkemaan tatuointipisteiden kautta. No nyt on potilas kohdillaan.
TT-kuvien perusteella oli laadittu suunnitelma, jossa eturauhanen oli tietyssä paikassa suhteessa noihin laservaloihin. Hoitajat poistuvat takavasempaan noin 15 metrin päähän betoniseinien taakse. Olen yksin, mutta kamerat katsovat huoneen joka nurkasta. Jos pelottaa saan nostaa käden merkiksi.

Nyt makaan liikkumatta kädet rinnalla ristissä. Lineaaritykin käpälät alkavat liikkua. Ensin otetaan kuva kultajyvistä ylhäältäpäin ja sen jälkeen kohtisuorasta suunnasta. Nyt tietokone sylkäiseen ruudulleen kultajyvien todellisen sijainnin makuulavitsalla, jota verrataan oletussijaintiin, joka syntyi asettelusta laservalojen avulla.
Tietokone käskee hoitajaa siirtämään makuulavitsaa 3 milliä sivulle ja 9 milliä eteen. Pöytä nytkähtää ja näin eturauhaseni on siirretty juuri siihen oikean paikkaan, johon sädekimppu ammutaan.

Osa lineaarikiihdyttimen käpälistä katoaa. Kuulen noin 4 sekunttia heikkoa surinaa ja arvaan, että nyt tulivat ensimmäiset gammasäteet ja osuivat maaliin. Käpälä siirtyy 90 astetta ja näkyy vasemmalla. Taas surisee muutaman sekuntin. Mitättömän näköinen, mutta "hoitava" käpälä on suoraan edessäni ja surisee nyt hiukan kauemmin. Samalla kuuluu selvää rapinaa tykin suusta. Arvelen että sädekimpun reunoja hämärretään. Ikäänkuin ne loivasti loppuisivat. Ja vielä kerran surina kuuluu oikealta.

Itse sädetys kesti noin yhden minuutin, jolloin käpälä oli 4 eri asennossa. Muu aika (10min) oli lähinnä potilaan asettelua sopivaan asentoon.
Ja nyt muutamien käyntien jälkeen sanoisin, että ei tunnu vielä missään.
Jatkuu myöhemmin...
karix | 9.2.2011 klo 19:03:38